HPC DAY 2008 – анонс Windows Server HPC 2008

Третя поспіль подія HPC DAY відбулася в 2008 році. Подія відбуался незважаючи на проблеми на ІТ ринку, зумовлені “газовою війною” Росії проти України та світовій економічній кризі. ПНВН “ЮСТАР”, спільно з Microsoft оголосили програму для академічного сектору в Україні для просування продукту Windows HPC Sever 2008. В рамках цієї програми ВУЗи отримали можливість використовувати Widows HPC Server за незначну, фактично нульову ціну. Хоча в майбутньому Microsoft зійшов з ринку операційних систем для високопродуктивних кластерів, і на ринку практично 100% запанував Linux, програма сформувала інтерес до технологій високопродуктивних обчислень серед ВУЗів в Україні.

На конференцію HPC Day вдалось зібрати чимало представники університетів, наукових закладів та розробників. Але криза на ІТ ринку призвела що значного зменшення інтересу до конференцій взагалі, включаючи нашу подію. Люди були сфокусовані на порятунок власного бізенсу.

Спонсорами цьогоріч виступили SGI, Microsoft, Intel, APC. Також було декілька цікавих виступів від наукової спільноти. Саме в цей час ПНВП “ЮСТАР” стала учасником програми Intel Cluster Ready, сертифікувавши свої системи. Тогоріч компанія SGI анонсувала різноманітні SMP-системи та кластери для HPC, що працють на базі Linux. Їхні системи були відзначені у рейтингу TOP500, про що доповіли спеціалісти фірми.

Конференція пройшла під лозунгом “Практична реалізація HPC: використання FPGA та гібридних рішень”.
В одному з нестандартних напрямків цікавих для дослідників — технологія програмованих логічних інтегральних схем (FPGA). Ця технологія активно розвивається як світовими лідерами (наприклад, компанія SGI), так і в Україні.
Львівська політехніка спільно з компанією INTRON, яку представляв на конференції Пан Анатолій Мельник, займається дослідженням використання FPGA для прискорення обчислень. Проте використання FPGA відрізняється від стандартних підходів, що ускладнює процес розробки та вимагає спеціалізованих знань. Для подолання цієї проблеми можна використовувати системи автоматизованої конвертації та трансляції з високорівневих мов програмування на “рідну” мову FPGA, таку як VHDL.
В Україні вже існують такі системи, наприклад, Impulse C, Synfora PICO Express, Catapult C, Mitrion Virtual Processor, Nallatech DIMEtalk, Xilinx Lab CHiMPS і CHAMELEON від INTRON. Вони перетворюють алгоритми, написані на ANSI C, в FPGA-код. Використання таких систем спрощує процес розробки та підвищує ефективність обчислень.
На завершення було оголошено переможця конкурсу розробників програм для паралельних обчислень. Команда SimSet Донецького національного технічного університету виграла даний конрукс із совїм проектом на базі Microsoft Windows Computer Cluster Server 2003.


Posted

in

by