HPC DAY 2009 – акцент на науку та освіту

“HPC Day 2009: Фокус на Науку та Освіту” Компанія “Юстар” провела щорічну конференцію HPC Day 2009. Цього разу подія відбулася 15 жовтня в НТУУ “Київський політехнічний інститут”. Заходу взяли участь велика кількість фахівців у галузі високопродуктивних обчислень.

З огляду на місце проведення, очевидно, що основні учасники українського HPC-середовища – представники НАН України та вищих навчальних закладів. Виступ директора “Юстар” Володимира Савяка відкрив подію. Він розповів про розвиток HPC в Україні та плани компанії в цьому напрямку. Він наголосив, що з шести діючих в Україні HPC-систем шість побудовані “Юстар”, включаючи найпотужніший кластер у КПІ. Г-н Савяк вважає, що зараз сегмент HPC в Україні досяг фази оптимізації, коли розширення завершилось, і основним завданням є поліпшення вже існуючих кластерів.

Одним з важливих виступів була презентація професора Анатолія Петренка з НТУУ “КПІ” на тему “Семантичний GRID: нові можливості обробки інформації”. Він також розповів про дослідження у галузі семантичного Вебу та розвиток глобальної технології HPC.

Виступ Євгенія Мартинова з НАНУ стосувався українського GRID та його взаємодії з міжнародними проектами. Український GRID включає 25 кластерів з 2500 процесорами та зберігальною системою об’ємом 300 ТБ. Серед європейських проектів, в яких використовуються українські HPC-кластери, він відзначив CERN та проект EGI.

Конференція також включала виступи представників компаній-виробників ПО та обладнання, яке використовується для створення HPC-рішень: Altair, APC, Intel, Fujifilm, Microsoft, NVIDIA, SGI, Voltaire.


Posted

in

by